Με την απόφαση (ΦΕΚ 2473/17-9-2014) παρατάθηκε για 2 χρόνια το κυνήγι στις οριοθετημένες ζώνες του Αμβρακικού κόλπου.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις τηρώντας τις δεσμεύσεις τους προς το ΥΠΕΚΑ:

  • Αύξησαν τη Θηροφύλαξη στην περιοχή του Αμβρακικού με ενίσχυση της παρουσίας των θηροφυλακών με επιπλέον άτομα αποκλειστικά για την περιοχή του Αμβρακικόυ. Άρτια εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι με όλα τα μέσα και τις γνώσεις για την καλύτερη αποτελεσματικότητα για το έργο τους. Επιπρόσθετα, αποκτήθηκαν βάρκες και αυτοκίνητα τύπου 4χ4 για την ευκολότερη εποπτεία και άμεση επέμβαση στον υγροβιότοπο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αλλά και των χρημάτων που δαπανήθηκαν, είναι η αποτελεσματική πάταξη της λαθροθηρίας.
  • Αύξηση, στα ήδη υπάρχοντα σημεία καταγραφής του προγράμματος ΄΄Φαινολογίας της μετανάστευσης των πτηνών στην Ελλάδα’’ με επιπλέον σημεία παρακολούθησης και καταμέτρησης των ειδών. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι η αύξηση των επιστημονικών δεδομένων και η εξαγωγή αξιόπιστων επιστημονικά συμπερασμάτων, για την επίδραση της κυνηγετικής δραστηριότητας στους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ειδών στον Αμβρακικό.

 

            Η λήψη αυτών των μέτρων από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, οδήγησαν τις αρμόδιες Υπηρεσίες να εισηγηθούν την παράταση της κυνηγετικής δραστηριότητας στον υγροβιότοπο του Αμβρακικόυ κόλπου για δυο χρόνια, με αποτέλεσμα να υπογραφεί από τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Νικόλαο Ταγαρά η Ρυθμιστική απόφαση που αφορούν τις Ρυθμίσεις Θήρας στο Υδροτροπικό Πάρκο Αμβρακικού. Πράγμα για το οποίο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος θέλει να τον ευχαριστήσει και τον διαβεβαιώνει ότι οι Κυνηγετικές Οργανώσεις θα συνεχίσουν το έργο της διαχείρισης του περιβάλλοντος όπως το κάνουν πάντα. Με σκοπό να εξασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος και την ταυτόχρονη διενέργεια της κυνηγετικής δραστηριότητας δηλαδή να επιτυγχάνουν το ‘’αειφόρο’’ κυνήγι.Σύμφωνα πάντα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενεργή συμμετοχή των φορέων – χρηστών, στη διαχείριση και προστασία των βιοτόπων χωρίς τον αποκλεισμό οποιασδήποτε ανθρωπογενούς δραστηριότητας, τη συνέχιση της νόμιμης κυνηγετικής δραστηριότητας στον υγρότοπο του Αμβρακικού.