Με έγγραφο της (1-4-2015/123325/1104), η κεντρική Γεν. Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών, επεσήμανε την ανάγκη εντατικοποίησης μέτρων θηροφύλαξης για τον περιορισμό και την εξάλειψη του παράνομου ανοιξιάτικου κυνηγιού στην περιοχή των Ιονίων νήσων. Ζητούσε συγκεκριμένα τη δημιουργία μικτών περιπολιών, με συμμετοχή των ιδιωτικών φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων. 
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Μακεδονίας – Θράκης, Ηπείρου και Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενη στο περιεχόμενο αυτού του εγγράφου, συγκρότησαν ομάδα 25 φυλάκων θήρας με ικανό αριθμό αυτοκινήτων και τα έθεσαν στη διάθεση της Δασικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, όπου το πρόβλημα της παράνομης θήρας είναι το οξύτερο. Ομάδες φυλάκων θήρας έχουν συγκροτηθεί και για άλλες περιοχές στα Ιόνια.
Όμως, λόγω των σοβαρών επεισοδίων που προκάλεσαν εκατοντάδες κυνηγών στο Λιμάνι της Ζακύνθου, εναντίον της Δ/νσης Δασών Ζακύνθου, το πρωί της 14ης Απριλίου και προς αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων με κίνδυνο την απώλεια ζωής και περιουσίας, οι Λιμενικές Αρχές της Κυλλήνης δεν επέτρεψαν την επιβίβαση των οχημάτων μας και του προσωπικού με προορισμό το λιμάνι της Ζακύνθου.
Με έγγραφο της  η Δ/νση Δασών Ζακύνθου προς την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ορίζει: «…παρακαλούμε προς το παρόν να μην συνδράμετε την Υπηρεσία μας με προσωπικό και οχήματα για τον έλεγχο της λαθροθηρίας κατά την εαρινή μεταναστευτική περίοδο στη Ζάκυνθο. Εφ’ όσον κρίνουμε σκόπιμο ή λάβουμε ανάλογες οδηγίες θα ζητήσουμε την συνδρομή σας την οποία τη θεωρούμε δεδομένη.»
 
Μετά τα παραπάνω και λόγω της μη διασφάλισης των συνθηκών ασφαλούς διεξαγωγής της θηροφύλαξης, σύμφωνα με τη διαπίστωση των αρμόδιων κρατικών τοπικών Αρχών, δεν κατέστη δυνατή η μετάβαση στη Ζάκυνθο των θηροφυλάκων των Κυνηγετικών μας Οργανώσεων.
Πρέπει να τονίσουμε ότι το έργο των φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα είναι συνεχές και αποτελεσματικό (πάνω από 100.000 έλεγχοι ετησίως και πάνω από 2.000 μηνύσεις ετησίως), σε στενή πάντοτε συνεργασία με τις Δασικές Αρχές, αλλά και με την αρωγή της Αστυνομίας, των Λιμενικών Αρχών, των συνοριοφυλάκων κλπ, όπου και όταν χρειάστηκε.