Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας εκφράζει την ικανοποίηση της για τον ώριμο και συγκροτημένο τρόπο που η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της χώρας μας, απέτρεψε το ενδεχόμενο της εξίσωσης ανθρώπων και ζώων στο Σύνταγμα της χώρας μας, όπως ακριβώς επιδιώχθηκε από συγκεκριμένη «ζωοφιλική» οργάνωση κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
 Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή, 130 βουλευτές ψήφισαν κατά της συγκεκριμένης πρότασης, 92 βουλευτές την υπερψήφισαν και 40 ψήφισαν παρών. Έτσι, η πρόταση απορρίφθηκε και δεν θα συμπεριληφθεί ούτε, καν, προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή, που θα αποφασίσει για ενδεχόμενες τροποποιήσεις ή αλλαγές άρθρων του Συντάγματος.
 Όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε, η Κ.Σ.Ε. επιδόθηκε σε ένα μπαράζ επαφών με το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ώστε βουλευτές, Υπουργοί, εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου, να αντιληφθούν, στην πραγματική τους διάσταση, τους κινδύνους που εγκυμονούσε η συγκεκριμένη πρόταση για την πρωτογενή παραγωγή, το κυνήγι, την αλιεία, την κτηνοτροφία, την οργανωμένη ή ερασιτεχνική εκτροφή ζώων κλπ.
 Η Κ.Σ.Ε. ενημέρωσε και κατάφερε να πείσει τους περισσότερους από τους συνομιλητές που αναζήτησε στην πολιτική τάξη της χώρας, για όλα αυτά που θα ακολουθούσαν εάν και εφόσον όλων των ειδών τα ζώα αποκτούσαν… «συνταγματικά δικαιώματα».
 Αν και η πρόταση αυτή έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «αθώα», «αυτονόητη», ή επενδυμένη με «ευαισθησίες» που όλοι έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε έναντι των ζώων, στρατηγική επιδίωξη των «υποβολέων» της ήταν άλλη: να «θολώσει» και να γίνει δυσδιάκριτη η νομική γραμμή μεταξύ των δικαιωμάτων ζώων και ανθρώπων, αλλά και οι σχέσεις ιδιοκτησίας που σήμερα υφίστανται μεταξύ τους, στο επίπεδο των κατοικίδιων και των παραγωγικών ζώων εκτροφής.
 Αν η συγκεκριμένη πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος υπερψηφιζόταν, οργανώσεις κάθε είδους θα αποκτούσαν αυτομάτως το δικαίωμα να ξεκινήσουν μία σειρά νομικών προσφυγών, όπου νόμοι και Υπουργικές αποφάσεις θα προσβάλλονταν με το πρόσχημα…της αντισυνταγματικότητας.
 Και θα επρόκειτο για τις ίδιες αυτές οργανώσεις που στο καταστατικό τους διατείνονται ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να κυνηγά, να ψαρεύει, να εκτρέφει, να διατηρεί ή να τρέφεται με ζώα, χωρίς ουδεμία εξαίρεση.
 Με ψυχραιμία και σύνεση, η Κ.Σ.Ε. φρόντισε να συμβάλει στην ενημέρωση των βουλευτών και των εισηγητών των κομμάτων, για τον αληθινό χαρακτήρα της ψηφοφορίας που θα διεξαγόταν στη Βουλή επί του συγκεκριμένου θέματος.
 Το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας δικαιώνει τις προσπάθειες της, ενώ οι προσπάθειες της Συνομοσπονδίας θα συνεχιστούν, ώστε οι σχετικοί νόμοι και οι διατάξεις που αφορούν τη διαχείριση της άγριας ζωής και την ευζωία των κατοικίδιων ζώων να εκσυγχρονιστούν και να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο.
 

Συνημμένο αρχείο