Αυτή τη φορά έμφαση δόθηκε στην Ορεινή πέρδικα (Alectoris graecca). H ίδρυση και λειτουργία ενός νέου εκτροφείου Ορεινής Πέρδικας στα Πράμαντα της Ηπείρου, θεωρήθηκε μεγάλης σημασίας για την τόνωση των πληθυσμών της πετροπέρδικας.
Την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στα Πράμαντα, Δήμου Β. Τζουμέρκων, εγκαινιάσθηκε το νέο εκτροφείο Ορεινής Πέρδικας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου,
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Ν. Παπαδόδημας, εκπρόσωποι των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών της Στερεάς Ελλάδας (Δ’ ΚΟΣΕ), της Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), σύσσωμη η κυνηγετική οικογένεια της περιοχής, Κέρκυρας και Παξών.
Τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, ο Γεν. Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Ζήκος και ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Κ. Τρομπούκης. Παρών ακόμη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γ. Καραμπίνας.
Επιστολές, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου ορεινής πέρδικας απέστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης, Κ. Τασούλας και Άν. Ασημακοπούλου.
Σημαντική η συνδρομή της Δ’ ΚΟΣΕ, αφού έχουν μεταφερθεί ήδη 20 γεννήτορες, γενετικά πιστοποιημένοι, προερχόμενοι από το πρώτο εκτροφείο Ορεινής Πέρδικας που λειτουργεί ήδη στο Καρπενήσι, όπως και 200 αυγά που ήδη έχουν τοποθετηθεί στις εκκολαπτικές μηχανές.
Ο Πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Π. Τσιλίκης ανέφερε ότι:
«Το εκτροφείο αποτελεί πραγματικότητα και έγινε με το μεράκι και από το υστέρημα των κυνηγών, χωρίς επιχορήγηση από το κράτος, για να εμπλουτίσουμε τους βιοτόπους της ορεινής πέρδικας. Ήταν ένας δύσκολος και επίπονος δρόμος από το 2009 με την παραχώρηση της χρήσης του χώρου από το Δήμο Πραμάντων τότε, μέχρι σήμερα» και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν και συμμετείχαν στην πραγματοποίηση του ονείρου.
Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Νίκος Παπαδόδημας τόνισε, ότι τα χρήματα των κυνηγών πιάνουν τόπο, σημειώνοντας, πως οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν μόνο έναν πόρο, τη χρηματική συνδρομή του κάθε κυνηγού.
«Δεν έχουμε χρήματα από προγράμματα, αλλά μόνο από την τσέπη του κυνηγού. Σε ετήσια βάση μιλάμε για μία δαπάνη 14 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% καταλήγει σε φιλοθηραματικά έργα. Το εκτροφείο της ορεινής πέρδικας είναι ό,τι καλύτερο για την ενίσχυση της άγριας πανίδας της περιοχής των ηπειρωτικών βουνών. Μας λοιδορούν πολλοί, που το μόνο που κάνουν είναι να συντάσσουν μελέτες πολλών εκ. ευρώ, χωρίς να δώσουν ποτέ λογαριασμό σε κανέναν και κυρίως χωρίς να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα. Εμείς το κάνουμε για το περιβάλλον, για το θήραμα, γιατί εάν δεν υπάρχει θήραμα, δεν υπάρχει και λόγος να υπάρχει κυνήγι».
Η συνεχής και διαχρονική αλληλεπίδραση των κυνηγών µε τη φύση και την Άγρια Πανίδα, τους καθιστά ως τους πρώτους χρήστες, αυτού του φυσικού πόρου, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί σε βάθος τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της υγείας των οικοσυστημάτων. Η γνώση αυτή και η αγάπη τους για το περιβάλλον, τους οδηγεί κάθε χρόνο να δαπανούν, από το υστέρημα τους, σημαντικά ποσά προς αυτή την κατεύθυνση.