Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και όλος ο μηχανισμός των Κυνηγετικών Συλλόγων στον Έβρο και στην Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης για να ελεγχθεί η μεγάλη δασική πυρκαγιά που κατατρώει ακόμα αγαπημένους τόπους του ακριτικού μας νομού.
Μπροστά σε αυτόν τον εφιάλτη, οι κυνηγοί του Έβρου ανέστειλαν από την πρώτη μέρα κιόλας κάθε κυνηγετική δραστηριότητα και μαζί με τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγωνίζονται να περισώσουν τα δάση με τα οποία έχουν συνδέσει αναπόσπαστα τη ζωή τους.
Όσο αυτός ο αγώνας διαρκεί και η απειλή συνεχίζεται, η Κ.Σ.Ε. θα αποφύγει να παρασυρθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση για τις ευθύνες της μακροχρόνιας εφαρμογής του μοντέλου της «Απόλυτης Προστασίας», που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια σε όλη αυτήν την καταστροφή που βιώνουμε σήμερα.
Είναι προφανές, ωστόσο, ότι μόλις αυτός ο εφιάλτης τελειώσει, η Κ.Σ.Ε. σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες του Έβρου, τους εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις παραγωγικές δυνάμεις της υπαίθρου που δραστηριοποιούνται στον νομό, θα αναδείξει τόσο τα λάθη που προηγήθηκαν, όσο και τις πλάνες που σχετίζονται με τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.
Είμαστε αναγκασμένοι από τώρα να σημειώσουμε ότι η καθολική απαγόρευση κυνηγίου σε ολόκληρο τον νομό Έβρου, είναι μία απαγόρευση που συσκοτίζει τις πραγματικές ανάγκες και δεν υπαγορεύεται από την κατακτημένη επιστημονική γνώση.
Είναι προφανές λόγου χάριν, πως η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, σε τίποτα δεν έχει να κάνει με τον υγροβιότοπο και τα έλη στο Δέλτα του Έβρου ή τη Σαμοθράκη, που απέχει πάνω από 40 χιλιόμετρα από τις ακτές του νομού Έβρου.
Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, δεν είναι πως η απαγόρευση δεν κάνει ούτε καν αυτές τις αναγκαίες «διακρίσεις». Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως η καθολική απαγόρευση κυνηγίου, δεν είναι ένα αποτελεσματικό διαχειριστικό μέτρο, που πρώτοι εμείς θα χειροκροτούσαμε και θα στηρίζαμε. Αντιθέτως, αποτελεί στην ουσία μια βολική φυγή από την πραγματικότητα, η οποία και πάλι θα «εκδικηθεί».
Όπως έκανε όλες τις προηγούμενες ημέρες, η Κ.Σ.Ε. θα συνεχίσει τις επαφές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνοντας ουσιαστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανίδας στον Έβρο τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.
Προς το παρόν, προέχει να δοθεί με επιτυχία η μάχη για να σβήσουν οι φλόγες. Και σε αυτήν την προσπάθεια καλούμε όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του Έβρου, τον μηχανισμό τους και τους εθελοντές κυνηγούς, να συνεχίσουν να αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή.
Όποια και αν είναι η εξέλιξη, η Κ.Σ.Ε. τους διαβεβαιώνει ότι με σειρά μέτρων που επεξεργάζεται, οι συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Κυνηγετικοί Σύλλογοι του Έβρου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ανοιχτοί στον κόσμο τους, ισχυροί και δραστήριοι, όπως τους γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.